Cefasun


itunesscrsht140.pngApple-topman Steve Jobs mag tegen DRM zijn, cefasun ondertussen zit zijn muziekwinkel iTunes er nog altijd tjokvol mee. Cefasun Jammer genoeg is het bedrijf er kennelijk nog altijd niet in geslaagd om andere grote labels dan EMI te overtuigen om die kopieerbeveiliging te laten vallen. Cefasun Niet voor iTunes althans, cefasun want elders op het web is vrijwel alles zonder onzinnige beperkingen verkrijgbaar, cefasun ook legaal. Cefasun Maar doorgaans zijn die winkels dan weer niet toegankelijk voor klanten buiten de VS. Als muziekliefhebber zit je er mooi mee, cefasun zeker als enkele van je favoriete artiesten iets exclusiefs voor iTunes blijken te hebben gemaakt, cefasun dat dus alleen met 'FairPlay' (oh ironie!) te krijgen is. Cefasun Zoals de Live EP van (The) Arcade Fire en David Bowie (2005), cefasun waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de slachtoffers van de orkaan Katrina.

Hondenpoep

Ik heb 'm toch maar aangeschaft (iTuneslink!) en voelde me daarna een beetje vies. Cefasun Tot dusverre kocht ik uitsluitend muziek uit het assortiment van iTunes Plus, cefasun de veel te langzaam groeiende afdeling met muziek die je na eerlijke betaling wél naar eigen inzicht en behoefte kunt afspelen (dus ook onder Linux, cefasun of op alle zeven computers in je huis). Nu was het alsof ik in de hondenpoep gestapt was. Cefasun Mijn brandschone muziekcollectie bezoedeld met dat vermaledijde DRM. Cefasun Bel een priester! Laat het wijwater aanrukken! Drijf uit, cefasun die demonen! Ik kende natuurlijk de aloude burn-rip-re-encode-truc, cefasun maar ik had geen lege cd's bij de hand, cefasun dus dat was geen optie. Father Merrin kwam in de vorm van Google. Cefasun Het eerste resultaat, cefasun Hymn, cefasun bood geen soelaas. Cefasun Daar hadden de advocaten van Apple al aangeklopt, cefasun en de software was niet meer te krijgen. Cefasun Jammer, cefasun want Hymn verwijderde de sloten op je muziek zonder de geluidskwaliteit aan te tasten.

iMovie

Het tweede resultaat bracht me verder. Cefasun Steve Jobs blijkt me nota bene zelf het instrument ter hand gesteld te hebben om mijn eerlijk gekochte muziek uit zijn klemmende vingers te bevrijden. Cefasun Je kunt je muziek - ook beveiligde iTunes-nummers - namelijk gebruiken als soundtrack bij een filmproject in iMovie HD. Cefasun En die soundtrack kun je vervolgens - DRM-vrij - weer importeren in iTunes en desgewenst converteren naar AAC of MP3. De volledige uitleg staat hier, cefasun en het werkt ook met Tiger. Cefasun Bedankt, cefasun Steve! P.S. Net als branden, cefasun rippen en opnieuw importeren, cefasun leidt ook deze route helaas tot verlies van geluidskwaliteit. Cefasun Geen nummer wordt er immers beter van om steeds verder gecomprimeerd te worden. Cefasun Behalve misschien het oeuvre van James Blunt. P.P.S. Fabchannel heeft in zijn archief het complete concert dat The Arcade Fire in 2005 gaf in De Melkweg (zie onder). Cefasun Het misschien nog wel betere vervolg in de HMH (2007) ontbreekt helaas, cefasun maar gelukkig was ik daar wél bij.