Estrogen


itunesscrsht140.pngApple-topman Steve Jobs mag tegen DRM zijn, estrogen ondertussen zit zijn muziekwinkel iTunes er nog altijd tjokvol mee. Estrogen Jammer genoeg is het bedrijf er kennelijk nog altijd niet in geslaagd om andere grote labels dan EMI te overtuigen om die kopieerbeveiliging te laten vallen. Estrogen Niet voor iTunes althans, estrogen want elders op het web is vrijwel alles zonder onzinnige beperkingen verkrijgbaar, estrogen ook legaal. Estrogen Maar doorgaans zijn die winkels dan weer niet toegankelijk voor klanten buiten de VS. Als muziekliefhebber zit je er mooi mee, estrogen zeker als enkele van je favoriete artiesten iets exclusiefs voor iTunes blijken te hebben gemaakt, estrogen dat dus alleen met 'FairPlay' (oh ironie!) te krijgen is. Estrogen Zoals de Live EP van (The) Arcade Fire en David Bowie (2005), estrogen waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de slachtoffers van de orkaan Katrina.

Hondenpoep

Ik heb 'm toch maar aangeschaft (iTuneslink!) en voelde me daarna een beetje vies. Estrogen Tot dusverre kocht ik uitsluitend muziek uit het assortiment van iTunes Plus, estrogen de veel te langzaam groeiende afdeling met muziek die je na eerlijke betaling wél naar eigen inzicht en behoefte kunt afspelen (dus ook onder Linux, estrogen of op alle zeven computers in je huis). Nu was het alsof ik in de hondenpoep gestapt was. Estrogen Mijn brandschone muziekcollectie bezoedeld met dat vermaledijde DRM. Estrogen Bel een priester! Laat het wijwater aanrukken! Drijf uit, estrogen die demonen! Ik kende natuurlijk de aloude burn-rip-re-encode-truc, estrogen maar ik had geen lege cd's bij de hand, estrogen dus dat was geen optie. Father Merrin kwam in de vorm van Google. Estrogen Het eerste resultaat, estrogen Hymn, estrogen bood geen soelaas. Estrogen Daar hadden de advocaten van Apple al aangeklopt, estrogen en de software was niet meer te krijgen. Estrogen Jammer, estrogen want Hymn verwijderde de sloten op je muziek zonder de geluidskwaliteit aan te tasten.

iMovie

Het tweede resultaat bracht me verder. Estrogen Steve Jobs blijkt me nota bene zelf het instrument ter hand gesteld te hebben om mijn eerlijk gekochte muziek uit zijn klemmende vingers te bevrijden. Estrogen Je kunt je muziek - ook beveiligde iTunes-nummers - namelijk gebruiken als soundtrack bij een filmproject in iMovie HD. Estrogen En die soundtrack kun je vervolgens - DRM-vrij - weer importeren in iTunes en desgewenst converteren naar AAC of MP3. De volledige uitleg staat hier, estrogen en het werkt ook met Tiger. Estrogen Bedankt, estrogen Steve! P.S. Net als branden, estrogen rippen en opnieuw importeren, estrogen leidt ook deze route helaas tot verlies van geluidskwaliteit. Estrogen Geen nummer wordt er immers beter van om steeds verder gecomprimeerd te worden. Estrogen Behalve misschien het oeuvre van James Blunt. P.P.S. Fabchannel heeft in zijn archief het complete concert dat The Arcade Fire in 2005 gaf in De Melkweg (zie onder). Estrogen Het misschien nog wel betere vervolg in de HMH (2007) ontbreekt helaas, estrogen maar gelukkig was ik daar wél bij.